Belgisiz Retorik
Bu kavramı, Türkçe yazarak bir şeyler anlatmaya çalışan daha çok bizim siyasi Kürtlerin “belirtilmemiş, belli edilmemiş söylem”lerini tanımlamak için kendim oluşturdum. Çünkü söylemlerinde, kaynak gösterip alıntı yapmadan, eleştirdikleri yahut görüşlerine dayanak yaptıkları düşünce veya argümanın çerçevesini ve kim tarafından ortaya atıldığını belirtmeden, işte “kimi odaklar”, “bazı çevreler”, “bazı unsurlar”, “bazı kişiler”, “bazı yobazlar”, “bazı yalakalar”, “bazı dinsizler”, “bazı kafirler”, “bazı kendini bilmezler” vs. belgisiz sıfatlar kullanarak şöyle şöyle demişlermişmiş veya yapmışlarmışmış gibi muğlak, anlaşılmayan bir şeyler söyledikten sonra, çok sert bir şekilde hamasi bir üslupla buna karşı çıkan sözüm ona eleştiri metinler yazıyorlar. Dolayısıyla belirtilen sıfatlarda birilerinin var olup olmadığı veya böyle bir şey söyleyip söylemediği konusunu bilmek mümkün olmuyor.
Yazılarını okurken, kime veya neye karşı oldukları anlaşılmadığı için, tam olarak neyi savundukları ve neye karşı oldukları da anlaşılmıyor. Aslında Miguel de Cervantes’in Don Quijote romanında yel değirmenlerine karşı savaşan Don Quijote’u hatırlatırlar. Oysa açık bir şekilde, işte filanca kişi şurada “şöyle şöyle” demiş dedikten sonra, durumu analiz ederek karşı oldukları noktaları sarih bir şekilde yazdıkları zaman, hem ne demek istedikleri net bir şekilde anlaşılır, hem de kendi düşünce sistemleri berraklaşır ve gerçekten bir şeyler ortaya koymuş olurlar. Aslında bu “belgisiz retorik” karakteristik bir özellik olarak siyasi hedeflerinde de aynı şekilde gözlenmektedir, yani siyaseten büyük bir devinim içinde oldukları halde tam olarak ne diyorlar, ne yapıyorlar, istemleri nedir, nereye varmak istiyorlar; yakın ve uzak hedefleri nelerdir gibi sorulara cevap bulmak çok zor, mümkün olmuyor.
Bu tarz söylem, yani bu “belgisiz retorik” bir hastalık olarak Kürtçe (Kurmancî, Zazakî) yazılan yazılara da bulaşmış. Kürtçe yazılarda, söylemlerde bu tarz retoriğe artık bolca rastlayabiliyoruz. Bu retoriği, bu belgisiz söylemi, düşün hayatımıza, siyasi hayatımıza, sanat ve edebiyatımıza hiçbir katkısı olmayan ama sürgit devam eden bulanık bir girdap olduğunu düşünüyorum!
_____________
*belgisiz: sınırlanmamış, belirtilmemiş, belli edilmemiş olan, belirli olmayan
*retorik: söz söyleme sanatı; söz sanatlarını konu alan bilgi dalı
Çalışıyorsun, kafa yoruyorsun, emek veriyorsun çok güzel ama buna rağmen çocukça bir iştahla yetişkinlere layık laflar ediyorsun. Cahil değilsin ama temeli olmayan bir cüretkarsın. Yukarıda yazından yaptığım alıntı aslında seninde eleştirdiğin insanlar kadar otokontrolden mahrum olduğunu gösteriyor sevgili Roşan çünkü o romanda -okumuş olsaydın bilirdin- Sancho Panza değil Don Quixote yel değirmenlerine savaş açmıştır. Bilâkis Sancho Panza romanda aklı selimi temsil eder.
Kısaca söylemek gerekirse aslında başkaları değil sen bir Don Quixote'sun Yel Değirmenlerine savaş açan.
_______________
Cervantes’in "Don Quijote" romanını iki kez okudum. Bu roman üzerine yazılmış birçok analizi de okudum. Ama işte illa da orijinal İspanyolca şekliyle yazayım diye İnternetten kopyalarken karıştı adlar... Sehven yapılmış, her kesin yapmasının muhtemel olduğu masum bir hataya bu kadar büyük bir anlam yükleyerek saldırı malzemesi yapmak tam olarak zavallılıktır! Çünkü bu minnacık yanlışın, yapılan tespite, vurgulanmak istenen ana düşnüceye gölge düşürmediği çok açıktır.
Yel değirmenlerine veya birilerine savaş açma gibi bir durumum asla yoktur! Bu, beni karalamak için, içindeki kini kusmak için abartılı bir şekilde uydurduğun temelsiz bir yalandır, sadece bir saldırıdır.
Hangi sahte ismi kullanırsan kullan, üslubundan kim olduğunu, nasıl bir kuyruk acısı çektiğini çok iyi biliyorum. Don Quixote olmak bile, senin gibi sahte isimler arkasında saklanarak sinsisice bu şekilde yorumlar yapmaya tenezül etmek, yine namertçe gençleri zehirlemek gibi faaliyetlerinin yanında o kadar masum ki!...
Sırf kendini alleme olarak göstermek için dilimize zarar veriyorsa birisi, dilim döndüğünce eleştiri hakkımı kullanacağım. Eğer mertsen, açık bir şekilde, benim gibi yazarak tartış benimle! Bu şekilde acınası zavallıca yollara tenezül etme bence!