Artuklu Üniversitesi’nde Kürtçe Yüksek Lisans Yapılacak
Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nün KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜ programına 2010-2011 öğretim yılı güz yarıyılında 20 (yirmi) Yüksek Lisans öğrencisi alınacaktır.
Yüksek Lisans Programına Başvuru Koşulları
1. Adayın herhangi bir lisans diplomasına sahip olması
2. Lisans not ortalamasının en az 60 (altmış) olması
3. ALES sözel puanının en az 55 (elli beş) olması
4. ALES puanının %50’si; lisans notunun %25’i; mülakat sınavından alınan notun da % 25’i alınır. Bu bağlamda alınan yüzdelerin toplamının en az 55 (elli beş) olması gerekir.
5. Bilim mülakat sınavından 60’tan düşük not alanların başarı notları hesaplanmaz. Başarı notunun hesaplanmasında 0,5 ve daha yukarı kesirler bir üst nota tamamlanır. Bu hesaplamalar sonrasında 55 ve daha yüksek puan alanlar aldıkları puanlara göre sıralanarak kontenjan sayısı kadar aday başarılı kabul edilir.
6. Asıl aday sayısı kadar yedek aday ilan edilir. Başarı puanlarının eşit olması durumunda ALES puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.
7. Lisans öğrenimini yurt dışında yapmış adayların Yükseköğretim Kurulu’nca verilen denklik belgesini dilekçelerine eklemeleri gerekir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
1. Adayın başvuracağı programı belirten dilekçe (Enstitüden temin edilecek)
2. Lisans diploması veya mezuniyet belgesinin fotokopisi
3. Lisans not ortalamasını gösteren transkript belgesinin fotokopisi
4. ALES sonuç belgesinin fotokopisi (Bu belge Kasım 2007 döneminden önce olmamalı)
5. Bir adet fotoğraf
6. Başvuru için 30 TL’nin Mardin Halkbankası 06000013 No’lu hesaba yatırıldığına dair makbuz.
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler
1. Öğrenci bilgi formu (Enstitüden temin edilecek)
2. Lisans diploması veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği
3. Transkriptin aslı veya onaylı örneği
4. ALES belgesinin aslı veya noter onaylı örneği
5. T.C. Kimlik numaralı nüfus cüzdanının onaylı örneği
6. Altı adet vesikalık fotoğraf
7. Erkek adayların askerlik şubesinden alacakları “bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmasında askerlik yönünden sakınca yoktur” içerikli belge.
8. Bakanlar Kurulunca daha önce belirlenen lisansüstü öğretim katkı payının birinci taksidi olan 129 TL’nin Mardin Artuklu Üniversitesinin Mardin Halkbankasındaki 06000013 Numaralı harçlar hesabına yatırıldığına dair banka dekontu (Bakanlar Kurulu Kararı ile 2010-2011 Öğretim yılı için sonradan bir artış olduğu takdirde aradaki fark ikinci takside eklenecektir).
9. Adayların Enstitü Müdürlüğüne şahsen veya noterden vekaletle başvurmaları gerekir. Posta ile yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Değerlendirme ve Kayıt Tarihleri
Başvuru Tarihleri 13-24 Eylül 2010
Sonuçların İlan Tarihi 27 Eylül 2010
Mülakat (ilk elli kişi) 28-Eylül 2010
Kesin sonuçların ilanı 29 Eylül 2010
Kesin kayıt 30 Eylül-1 Ekim 2010
Varsa yedek kayıtlar 4 Ekim 2010
şanlı demokratlar nerdesiniz .trt -6 kurmanç yayını yapıyor. zazaca yayın neden yapmıyor.Zaza sözkonusu olunca kimseden ses çıkmıyor.
__________________________________
Editör'ün Notu
Prof. Kadri Yıldırım'dan aldığım bilgileri burada tekrarlıyorum.
Mardin Artuklu Üniversitesi çerçevesinde açılmış olan "Türkiyede Yaşayan Diller Enstitüsü", Kürt Dili ve Kültürü programı çerçevesinde, 2010-2011 eğitim yılı güz dönemi Yüksek Lisans Programına 20 Kürtçe (Kurmancca ve Zazaca lehçelerinde) lisans öğrencisi alınacaktır.
Şu aşamada Soranca, Hewramanca ve Lurca lehçelerinde öğrenci alımı olmayacaktır.
Kurmancca ve Zazaca lehçelerinde alınacak lisans öğrenci sayısı ise başvurulara bağlı olarak daha sonra belirlenecektir.
Örneğin, Kürtçe okutman yetiştirme kursuna toplam 533 kişi başvurdu.
Bunlardan 499 kişi Kurmanc, 34 kişi ise Zaza idi.
499 Kurmancdan 38 kişi, 34 Zazadan 12 kişi kursa kabul edildi.
Görüldüğü gibi, Zazacaya büyük bir oranda pozitif ayrımcılık gösterilmiş.
Bütün bunlara rağmen, dışardan habire "mızmızcılık" yapmak, habire "demokratlık"tan bahsetmek insaf işi değildir, hatta ciddiyet bile değildir.
Bence her ne olursa olsun biz Kürtler buna katılmalı ve az da olsa kendi dilimiz ve kültürümüz üzerine bu çalışma fırsatını değerlendirmeliyiz. Bugüne kadar nasıl birileri eline diplomayı alınca Kürtleri "kart-kurt"a dayandırabiliyordu, aynen öyle buralardan mezun olacak Kürtler de yaptıkları tahsile dayanarak Kürtlerin sadece varlığı değil, geçmişi, dili ve her yönüyle ortaya koyabileceklerdir. Hem de bu üniv.de aldıkları sıfatlarla...
Ayrıca, söz gelimi, şimdi Kürtçe eğitim hakkı verilse bu bir günde mi gerçekleşecek? Hayır, bunun bir altyapısı olacak. Önce o eğitimi verebilecek düzeyde yeterli sayıda öğretmen olması gerekir. Elbette ki bunu yapabilecek insanlarımız var ama öyle dediğiniz gibi bütün dersleri, bütün Kürtlere verecek yeterli sayıda hocamız yok... Bunlara yarının temelleri gözüyle bakıyorum ve olumlu buluyorum. Ve diyorum ki, üniversite, tv kanalı vs.. devletin olsa da orada iş görenler Kürd...