zazaki.net
27 Nîsane 2024 Şeme
Girdîya Karakteran : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
29 Kanûne 2023 Îne 09:06

Diyarbakır Kitap Fuarı 2023

İsmail Beşikçi

16 Aralık 2023-24 Aralık 2023 günlerinde, Diyarbakır’da kitap fuarı vardı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Kitap Fuarı Koordinatörü Faruk Korkmaz, 9 günde 510 bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini söyledi. Fuara 300’ü Kürd, 400 yazar katıldı. Kürd yayınevlerinin, hemen hemen tamamının fuara katıldığı söylenebilir.

Dört yıl önce, 2019’da Diyarbakır’da düzenlenen kitap fuarını 190 bin kişinin ziyaret ettiği dikkate alınırsa bu gelişmenin önemli olduğu vurgulanabilir. Kitap fuarları okurların yazarlar tanıması bakımından, okur-yazar ilişkilerinin gelişmesi önemli süreçlerdir. Fuar süresince çeşitli konferanslar, paneller de düzenlenmektedir. Bu konferanslar, paneller okur-yazar ilişkilerinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Diyarbakır Kitap Fuarı 2023’e İBV olarak biz de katıldık.* Peywend Yayınlarıy’la aynı standı kullandık. Peywend Yayınları’nın M. Xalid Sadînî tarafından yönetildiği biliniyor. 16 Aralık günü İBV Mütevelli Heyeti üyesi Celal Temel, ‘1916 Büyük Kürd Tehciri’ konulu bir konferans verdi. Bu konferansın moderatörü bendim. 17 Aralık günü İBV Mütevelli Heyeti Üyesi ve İBV Başkanı İbrahim Gürbüz, Çağımızın Sokrates’i İsmail Beşikci başlıklı kitabından ve anılarından söz etti. Bu konferansın moderatötü Celal Temel’di. İbrahim Gürbüz’ 24 Aralık gününde de bir panele katıldı. Bu panelin konusu Kürd Dilinin Geçmişi, Bugünü, Geleceği’ üzerineydi.**

Diyarbakır Kitap Fuarı 2023’te, Kürdçe kitaplar da, önceki fuarlara göre daha çok alıcıya ulaştı.

 Aile olarak dolaşan ziyaretçiler de vardı. Genç kadınlar, bir ellerinde kucağındaki çocuğu tutuyor, bir eliyle de yürüyen küçük çocuklarıyla ilgileniyordu. Bu arada standlarda sergilenen kitaplara da dikkatle bakıyordu. 8-9 yaşlarındaki bir kız çocuğunun kendi başına dolaştığını, çocuk kitapları yayımlayan bir yayınevinin sıtandından kitaplar satın aldığını izledim. Çocukların standlar arasında koşturmaları, oynamaları ayrı bir güzellik… Ziyaretçiler tarafından, sık sık yazarlarla birlikte fotoğraflar da çekiliyordu. Fuarın ziyaretçileri sadece Diyarbakır ve çevresinden değildi, Mardin, Bitlis, Siirt gibi yörelerden ziyaretçiler de vardı.

Dokuz günlük sürede Vakıf yöneticileri ve çalışanı arkadaşlar, Nezir Cibo, Şerefhan Yetiz, Öztekin Çaçan, Abdurrahman Yalçın, Şilan çok büyük gayret gösterdiler. Her konunun gerektiği gibi yaşanması konusunda özenli davrandılar.

Diyarbakır Kitap Fuarı 2023’ün düzenlenmesinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın, DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın, DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Kitap Fuarı Koordinatörü Faruk Korkmaz’ın büyük rolü, çabası oldu. Umarım gelecek yıllarda da bu tür girişimler sürdürülür.

Diyarbakır Kitap Fuarı 2023’e katılmamızda Dr. Gencettin Öner’in büyük emeği, katkısı oldu. Bu ilgi her türlü teşekkürün ötesindedir.

________________

*28 Ekim-5 Kasım 2023 arasında da 40. İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP vardı. İBV olarak bu fuara da katılmıştık.

**Fuar yönetimi tarafından hazırlanan ve ziyaretçiler de verilen bir program var. O programda yazılanların bir kısmı ile fiili olarak gerçekleşenlerin birbirini tutmadığı görüldü.

Na xebere 265 rey wanîyaya
No nuşte hema şîrove nêbîyo.