Prof. Kadri Yıldırım: Zazaca Kürtçenin lehçesidir
Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen "Dil Hakları ve Kürt Meselesi" panelinde konuşan Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadri Yıldırım, "Anadilde eğitim 5. sınıfta verilmeye başlanıyor. Bu pedagojik olarak yanlış. 1. sınıftan itibaren verilmesi gerekiyordu. Bu anadil konusu Kuran'da da var. Kur'an'da herkes anadilde eğitim hakkını alabilir ancak Kürtlere yasak demiyor. Böyle muhafazakarlık olmaz" dedi.
Allah'ın 7 sıfatı Kürdçe'ye çevirilmiş
Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadri Yıldırım ise, Kürtlerde anadilde eğitimin Ehmedê Xanî ile başladığını belirtti. Yavuz Selim döneminde 45 Kürt beyliğinin olduğuna, bunların da kendi içinde bağımsız olduğuna vurgu yapan Yıldırım, beyler tarafından kurulan medreselerde Kürt edebiyatının altın çağı yaşadığını söyledi. Ehmedê Xani'nin anadilde eğitimin temelini attığını belirten Yıldırım, "Ehmedi Xani'nin yazdığı kitaplar ile Kürtçe'ye önemli katkıları olmuştur. Yazdığı İnanç Risalesi ile Allah'ın hiçbir dilde karşılığı olmayan 7 sıfatını Kürtçe'ye çevirmiştir. Bunu hiç bir dilde göremezsiniz" dedi. Artuklu Üniversitesi olarak bir hukuki terimler sözlüğü hazırladıklarını söyleyen Yıldırım, bu kitabı yeni yılda çıkaracaklarını söyledi.
'Zazaları Kürtlerden farklı göstermeye çalışan bakandan randevu istiyoruz'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Zazalar hakkında yaptığı konuşmada Zazaları Kürtlerden farklı göstermeye çalıştığını hatırlatan Yıldırım, "Sayın bakan ile basının da önünde acil bir randevu talep ediyoruz. Zazaca'nın Kürtçenin bir kolu olduğunu söylemek örgüt propagandası diyorlar. Aynı şeyi Evliya Çelebi de söylüyor, Atatürk de söylüyor. Bunların hepsi örgütün çıkacağını mı biliyorlardı" dedi. Evliya Çelebi'nin Bingöl'e geldiğini kaydeden Yıldırım, Evliya Çelebi'nin Zazaları Kürtlerin bir kolu olarak yazdığını söyledi. Tüm bunları Milli Eğitim Bakanı'na göndereceğini söyleyen Yıldırım, "Bir objektif sempozyum düzenlesin. Sonunda bir değerlendirme yapılsın. Mustafa Kemal 21 Ağustos 1919 yılında yazdığı telgrafta Zazaların Kürt olduğunu söylüyor" dedi.
Böyle muhafazakarlık olmaz
Hükümetin anadilde eğitim hakkına ilişkin politikalarını eleştiren Yıldırım, "Anadilde eğitim 5. sınıfta verilmeye başlanıyor. Bu pedagojik olarak yanlış. 1. sınıftan itibaren verilmesi gerekiyordu. Ben böyle muhafazakarlığı anlamıyorum. Bu anadil konusu Kur'an'da da var. 'Herkes anadilde eğitim hakkını alabilir ancak Kürtlere yasak' diye bir şey demiyor. Böyle muhafazakarlık olmaz" şeklinde konuştu.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bekir Berat Özipek ise, anadilde eğitim ile ilgili tartışmada yasakçıların baştan kaybettiğini vurgulayarak, "Bir hak olduğu için savunulur. İsterse dünya yerinden oynasın, eğer bu hak ise savunulur. Ahlakın anahtar ifadesidir; Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma diye. Doğu Türkistan için ve kendileri için neyi istiyorlarsa diğerleri için de aynı şeyi istemelidirler. Diyelim ki uluslararası hukukta yok. Yok diye bu adil mi olacak?" dedi.
Kaynak: DİHA