Türkçe-Kürtçe (Zazakî, Kurmancî) Hastane Terimleri Sözlüğü
Türkiye'de, 2009 yılından itibaren gittikçe belirginleşen ama 2014 sonlarına doğru da biten bir yumuşama süreci yaşandı. Bu kısacık dönemnde onmilyonlarca insanın anadili olan Kürtçe hatırı sayılır bir gelişme fırsatı yakaladı. O cılız demokratik ortamda, demokrasi kültürüne özgü anlayış ve düşünme biçimleri de filizlenmeye, boy göstermeye başlamıştı. Örneğin, hasta hakları çerçevesinde sağlık personelinin hastalarla daha sağlıklı ve doğru diyalog kurabilmeleri amacıyla 2014 yılı bahar aylarında Diyarbakır'daki üç kamu hastanesinde Kürtçe (Zazakî, Kurmancî) dil kursları düzenlendi. Hatırı sayılır bir katılımın olduğu, haftada iki gün olmak üzere her bir hastanede iki ay devam eden kurslarda Zazakî derslerini ben vermiştim.
Kurs sürecinde hastane personelinin pratik olarak işine yarayacak olan üç farklı metin hazırladım ve isteyen kursiyerlere e-mail veya çıktı olarak dosya şeklinde verdim. Ama asıl olarak broşür şeklinde basılarak tüm hastane personeline dağıtılmasını istiyordum. Bunun için yetkililerle görüştüm. Önerimi kabul ettiler ancak tam o sıralarda görevden almalar yaşandı, daha sonra da yumuşama ortamı zaten bozuldu.
Bu çalışmanın, hala broşür şeklinde yayınlanarak sağlık personelinin hizmetine sunulması düşüncesindeyim ancak şartlar böyle gelişince PDF dosya olarak yayınlamak istedim. İsteyenler, ilgi duyanlar buradan da elde edebilir. Kürtçeden başka dil bilmeyen hasta ve hasta yakınlarıyla iletişimlerinde, faydalı olmasını diliyorum.
Kürtçede bütün sözcükler ya eril ya dişil ya da çoğuldur. Zazakî Kürtçesinde sözcüklerin önüne konulan (n) işareti sözcüğün eril olduğunu, (m) işareti sözcüğün dişil olduğunu, (zh) işareti ise sözcüğün çoğul olduğunu göstermektedir. Zazakî Kürtçesindeki sıfat sözcükler, kullanıma göre eril, dişil ve çoğul özelik gösterdiklerinden, önlerine herhangi bir işaret konulmamıştır.
Kurmancî Kürtçesinde de bütün sözcükler ya eril ya dişil ya da çoğuldur ancak kimi sözcüklerde erillik-dişillik ihtilafı olduğundan işaretlenmedi.
Diyarbakır, 27.12.2017
Sözlüğü PDF Dosya olarak görmek veya indirmek için buraya tıklayınız>>>
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.